KahveBlog

Kahve Nasıl Saklanır?

Kahve Nasıl Saklanır?

Kahvenin hayatımızdaki yeri yadsınamaz. Özellikle kahvaltı öncesi ve gün içerisinde birçok kişi kahve içme alışkanlığına sahiptir. Gerek granül kahvede gerekse filtre kahvelerde lezzetin tam olarak alınabilmesi için kahvenin uygun koşullarda saklanması ve tazeliğini koruması gereklidir. Ancak doğru şekilde saklanmış ve tazeliğini korumuş bir kahvenin içimi zevk verecektir. Kahve nasıl saklanır sorusunun cevabı ise uygun koşullarının sağlanmasıyla gerçekleşecektir.

Kahvenin taze olması her zaman lezzetli olduğu anlamına gelir. Kahve çekirdeklerinde bulunan aroma zaman içerisinde çeşitli çevresel faktörlerin de etkisiyle azalır. Aroması azalan kahvenin içimi zevk vermeyecek, diğer bir deyişle bayatlayacaktır. Bu yüzden kahvenizi saklayacağınız ortam mutlaka soğuk olmalıdır. Sıcak ortam kahve içerisinde bulunan aromanın hızlı bir şekilde kaybolmasına sebep olur.

Kahvenin saklanacağı ortam muhakkak karanlık, kuru ve soğuk olmalıdır. Nemli ve ışık alan ortamlarda da kahve aroması etkisini yitirecektir. Bu yüzden saydığımız koşullarda kahvenizi saklayarak tazeliğini daha uzun süre koruyabilirsiniz. Kahve çekirdeklerindeki aroma yağların içerisinde bulunur. Sıcak hava yağların yani aromanın okside olmasını hızlandırarak lezzet kaybına neden olur. Yağların etkisini yitirmesi kahvede acı bir tat bırakır. Bu yüzden soğuk saklama koşulları kahvenin taze kalmasında önemli bir koşuldur.

Ayrıca kahvenin saklandığı ortamda koku veren başka gıdaların olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü kahve içeriği gereği kokuyu emen bir yapıya sahiptir. Özellikle baharat gibi aromaya sahip gıdalar kahvenin saklandığı ortamlardan uzak tutulmalı, mümkünse kahve tek başına muhafaza edilmelidir. Kahveleri bu tür ortamlarda saklamak için vakumlu ya da kilit kapaklı kahve muhafaza kutuları mevcuttur. Sıkı kapanan kapağa sahip kavanoz ya da saklama kutularında muhafaza etmek kahveyi uzun süre taze tutacaktır.

Kahveyi saklamak kadar ne şekilde saklandığı da büyük önem taşır. Kahveyi çekirdek olarak temin ediyorsanız öğütmeden çekirdek halinde muhafaza etmelisiniz. Çekirdek öğütüldüğünde aroması serbest kalır ve dış koşullara bağlı olarak gitgide azalır. Kahve çekirdeği, aromaların açığa çıkmasını önleyen doğal bir korumaya sahiptir. Bundan ötürü kahveyi çekirdek olarak saklamalı ve ihtiyacınız kadar öğütmelisiniz. Yaygınlaşan el değirmenleri ve otomatik öğütücüler kullanarak kendiniz öğütme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öğütülmüş kahve oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta tazeliğini korur. İyi muhafazalı bir kapta buzdolabında bu süre iki haftaya kadar çıkmaktadır. Eğer öğütücünüz yoksa ve çekilmiş kahve aldıysanız bunu derin dondurucuda da muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucuda yaklaşık bir aya kadar saklayabilirsiniz. Bu yöntem özellikle sıcak bölgelerde yaşayan kişiler tarafından tercih edilebilir.

Türk Kahvesi

Türk Kahvesi Nasıl Saklanır?

Kahve denilince ilk akla gelen ve sohbetlerin vazgeçilmezi olan Türk kahvesinin saklama koşulları da önemlidir. Türk kahvesi öğütüldüğünde diğer kahvelere göre daha fazla aroma ortaya çıkar. Bunun için Türk kahvesini çekirdek olarak saklamalı ya da toz halinde saklanacaksa belli koşullara dikkat edilmelidir. Kıvamlı ve köpüklü bir Türk kahvesi pişirmenin en önemli şartı kahvenin taze olmasıdır.

Türk kahvesini taze öğütülmüş olarak alıyorsanız mutlaka ağzı sıkıca kapanan cam bir kavanozda muhafaza edin. Kahvecinizden alacağınız birkaç kahve çekirdeğini kavanozun içerisine atarak tazeliğini korumasını sağlayabilirsiniz. Türk kahvesi öğütülmüş haldeyken kolayca koku emebilir. Bu yüzden metal kaşık yerine tahta bir kaşık kullanın. Yukarıda saydığımız kahve nasıl saklanır başlığı altındaki koşullarda olduğu gibi tek başına ve muhafazalı cam bir kavanozda saklayın.

Kahve, kültürümüzde önemli bir yere sahip, kimimiz için vazgeçilmez bir içecektir. “Kahve nasıl saklanır” sorusunun yukarıda saydığımız cevaplarını uygulayarak siz de kahvelerinizin tazeliğini uzun süre koruyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız...