
Tarhana Çorbası Tarifi
Buram buram Anadolu kokan, Keloğlan’ı bir günde iyileştiren, annelerimizin onca emeklerle hazırladığı çorba: Tarhana çorbası. Her mevsim sofralarımızın misafiri olan, hastalar için birebir bir çorba olan tarhana çorbasının faydaları sıralamakla bitmez. Pek çok yörede yapılmakla birlikte, neredeyse her yörede de yapımı farklılık göstermekte. Anadolu kültürünün demirbaşlarından olan tarhananın harcını hazırlarken kimi bölgede göce kullanılır kimi bölgede un. Kimileri kapya biber katar, kimileri bol bol sarımsak. Bu tariflerin arasından elbette en güzeli annemizin yaptığı. Yazın hazırlanıp kış için saklanan tarhananın yapımı bir o kadar da zahmetli. Bu zahmetin ardından çorbasını yapmak da bir o kadar pratik. Belki lezzeti için belki de bu pratikliği için her evde pişen bir çorba. Bize tarifini bırakmak size de pişirmek düşer. Şimdiden pişirecek olanlara afiyet olsun.
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı ev tarhanası
- 1 yemek kaşığı nane
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 6 su bardağı su
- Kırmızı pul biber
- Damak tadınıza göre tuz
Yapımı
Tarhana çorbasını yaparken önerilenlerden birisi, çorbayı yapmaya başlamadan yaklaşık 15-20 dakika öncesinde tarhananın toz halini, derin bir kabın içerisinde içerisine bir bardak sıcak su katarak çözülmeye bırakılmasıdır. Böylelikle tarhananız topak topak bir hal almayacak, içerken ağzınıza erimemiş tarhana parçalar gelmeyecektir. Yumuşayarak daha da homojen bir hal alacaktır.
Çorbayı pişireceğiniz tencerenin içerisine bir miktar sıvı yağı dökün ve yağın kızması için bekleyin. Ardından kızgın yağın içerisine damak tadınıza göre kırmızı pul biber, kuru nane ve salçayı ekleyin. Salçanın kokusu çıkana kadar bir müddet karıştırın. Ardından çözelti halinde olan tarhanayı tencerenin içine dökün. Kısık ateşte güzelce çırpın. Ardından 5 bardak sıcak suyu da ekleyip bir müddet çırparak karıştırın. Burada belirtmek gerekir ki daha önceden haşladığınız et veya tavuğun suyunu atmayıp bu çorbada sıcak su yerine kullanabilirsiniz. Böylelikle çorbanız adeta bir vitamin deposu olacaktır. Çorbayı kısık ateşte bir süre pişirin, piştikçe koyulaşacaktır. Ardından kaynayınca ocaktan alın ve sıcak sıcak servis edin. www.webirinci.com