
Pesketaryen Diyeti Nedir?
Adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz bu diyet vejetaryen beslenmeyle benzerlik gösteren bir beslenme biçimidir. Vejetaryen beslenenler kırmızı ve beyaz et tüketmezken, pesketaryen beslenmede et dışında balık ve deniz ürünleri tüketilebiliyor. Yani bu beslenme çeşidine kısaca deniz ürünü yiyen vejetaryen diyebiliriz.
Bu beslenme çeşidini benimseyenler balık ve deniz ürünleri, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, kuruyemiş, meyve, sebze, tahıl ürünleri, yumurta ve keten tohumu gibi yararlı tohumlar tüketebilirler. Ayrıca bol su tüketimi de bu beslenmenin temelleri arasındadır. Bu beslenmede çay veya kahve tüketiminde herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Ancak aşırı çay ve kahve kansızlığa neden olabileceği için çok tavsiye edilmemektedir.
İtalyanca da balık anlamına gelen “peske” ve vejetaryen kelimelerinden oluşan pesketaryen diyeti 90’lı yılların başından beri uygulanan bir diyet. Ancak çeşitli dönemlerde farklı diyetlerin kullanılır olması ve diyetin uygulanabilir olması günümüze kadar popülaritesini korumasını sağladı. Yapılan araştırmalar bu beslenme şeklinin yararları üzerine birçok veriye sahip. Bu yararlara hep birlikte bakalım.
Peskateryen Diyetin Faydaları Nelerdir?
- Et tüketimine bağlı kalori ve yağ alımı kısıtlandığı için bu beslenme şeklini benimseyenlerin vücutlarında diğer kişilere göre daha az yağlanma mevcut. Düzenli spor ile pesketaryen beslenen bir kişi ideal vücut ölçülerine kolaylıkla kavuşabiliyor.
- Sebze ve bakliyat ağırlıklı bir beslenme olmasından dolayı vücuda giren posalı gıda miktarı fazla olmaktadır. Bu da kan şekerini dengeleyici bir avantaja sahiptir. Bu nedenden dolayı pesketaryen diyeti uygulayan kişilerin diyabet gibi hastalıklara yakalanma riski düşüktür.
- Düzenli beslenme, posalı gıdalar ve süt ürünleri tüketimi bağırsak florasını düzenleyerek birçok hastalığa karşı koruma oluşturmaktadır. Bağırsak florasının bozulması birçok sindirim sistemi rahatsızlığına neden olmaktadır. Bu yüzden bu beslenme şekli bağırsak sağlığını ve sindirim sistemini koruyarak oluşabilecek hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Deniz, ürünleri, yeşil sebzeler ve bol meyve tüketimi kalp sağlığını yüksek oranda koruyan bir beslenmedir. Özellikle yeşil sebzelerin kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltmesi kalp sağlığını olumlu etkiler. Kalp-damar hastalıklarını önleyerek, olası damar tıkanıklarının önüne geçer. Bu diyeti uygulayan kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riski bu anlamda diğer beslenmelere göre daha azdır.
- Balığın tek başına tüketilmesi bile zengin omega-3 alımı anlamına gelir. Omega-3’ün doğal yollardan alımı kanser başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskiniz azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücut direnci artarak bulaşıcı hastalıklara karşı koruma refleksi gelişir.
Pesketaryen Diyeti’nin Dezavantajları Nelerdir?
Genel olarak bakıldığında pesketaryen diyetinde çok fazla kısıtlayıcı faktör bulunmamaktadır. Uygulanabilir ve kolay bir diyettir. Aslında pesketaryen diyeti diyetten ziyade beslenme şekli olarak nitelendirilmektedir. Ancak her beslenme şeklinde olduğu gibi avantajları kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Diyetlerde ve beslenmelerde tüketilmesi tamamen kesilen gıdalar için vücutta eksiklik baş gösterebilmektedir. Bu nedenden ötürü beslenme şeklinizi seçmeden önce vücut yapınızın kontrolünü gerçekleştirmeli, bir uzmandan yardım almalısınız. Aksi takdirde bağışıklık sisteminize zarar vererek olası hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilirsiniz.
Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini bu beslenme şeklini benimseyen kişilerde daha az bulunmaktadır. Vücut için hayati öneme sahip bu vitaminin alımı hayvansal besin yerine takviye gıdalarla desteklenmektedir. İşte bu sebepten ötürü beslenme şeklinizi mutlaka bir uzman ile birlikte planlamalısınız. Devamlı tükettiğiniz ve nadir tükettiğiniz gıdaların analizi yapılarak vücudunuz için gerekli olan vitamin ve minerallerin alınıp alınmadığı bu sayede kontrol edilecektir. Bir uzman kontrolünde yürütülen pesketaryen diyeti çok daha faydalı olacaktır.