Sağlıklı Yaşam ve DiyetBlog

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

İf Diyetinin Yararları Nelerdir?

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Ramazan ayına vesile olan oruç ibadetinin insanlara sağlık verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yılda bir ay vücudu dinlendirmek özellikle sindirim sisteminde olumlu etki yapmakta ve iftarda düşük kalorili gıda tüketenler kilo bile vermektedir. Orucun bu faydasını görerek kilo vermeyi ramazan ayı dışında da sağlayacak bir diyet geliştiren diyetisyenler, aralıklı oruç yani kısaca if diyeti olarak adlandırdılar.

Aslında bu yöntemi diyet olarak adlandırmak pek doğru değildir. İf diyeti ile beslenme düzeninizi değiştirmek hedeflenir. Bu yaklaşımda önemli olan aç kaldığınız sürelerle beslenme saatlerinizin düzenlenmesidir. Bu beslenme biçimiyle sadece kilo vermek değil, fit ve sağlıklı kalmak da mümkündür. Bu yüzden kilo problemi olmayan birçok kişi de bu beslenme yöntemini kullanmaktadırlar.

Uzun süre aç kalınması gerekeceği için bünyesi kaldıramayacak olanlar veya kronik hastalıkları olanlar bu beslenme yöntemini denemeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.

İf diyeti beslenme yönteminin metodlarına bakacak olursak;

16:8 Metodu: Bu beslenme yönteminde erkekler 16, kadınlar ise 14 saat aç geçirmekteler. Geri kalan saatlerde dengeli bir biçimde beslenerek vücudun dengesini ve bağışıklığı korumak amaçlanır. Bu metodda sebze ve protein ağırlıklı beslenme esastır. İf diyetinin bu metodunun uygulanabilir olan şekli genellikle akşam yemeğinden sonra hiçbir şey tüketmemek ve ertesi sabah kahvaltı yapmamak şeklindedir. Bağışıklığı düşük olan kişiler tarafından tercih edilmemelidir.

5:2 Metodu: Aralıklı oruç diyetinin bu yönteminde haftanın beş günü bir diyet planına sadık kalarak dengeli bir şekilde beslenme yapılır. Kalan 2 günde ise kalori alımı kısıtlanarak daha sıkı bir diyet uygulanır. Sosyal yaşantıyı desteklemesi ve katı kurallara sahip olmaması nedeniyle bu yöntem fazlasıyla tercih edilmektedir.

Alternatif Metod: Bu metod 24 saatlik bir zaman diliminde tamamen kısıtlama sağlayan bir yöntemdir. Örneğin bugün öğle yemeğinden sonra hiçbirşey yemeyerek ertesi gün öğle yemeği yiyerek kilo vermenizi sağlar. Haftada en fazla 2 defa uygulanabilir. Daha fazlası ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğinden denenmemelidir.

 

İf Diyetinin Yararları Nelerdir?

  • Uzun süre aç kalınmak zararlı gibi görünse de sağlıklı bünyeler bunu kaldırabilir ve sanıldığının aksine vücudun daha da güçlü olmasını sağlar. Özellikle insülin dengesini koruyarak kan şekerinizi düzenler. Bu da ileride oluşabilecek hipertansiyon ve diyabet gibi birçok hastalığın da önüne geçer. Yapılan araştırmalar bu tür sistemli aç kalan bireylerin insülin salınımlarında eskiye oranla düzenlilik saptanmıştır.
  • Hormonal dengeyi düzenleyerek vücudun sağlıklı kalması için salgılanması gereken birçok hormonun üretimini sağlar. Böylelikle yaşlanma etkileri gecikir ve hücre yapımı hızlanır. Hormonal dengenin sağlanması kansere yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır. Birçok hastalığa karşı da bağışıklık kazanmanızı sağlar. Bu hormonların yağ yakımını da sağlaması sayesinde kilo verme işlemi hızlanır ve vücudunuz ideal biçimine kavuşur.
  • Açlığın beyin sağlığını koruduğu bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Bu diyette de beyin sağlığı korunarak demans ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riski azalır. Bunun dışında beyin konsantrasyonunu da artırdığı kanıtlanmıştır.
  • İf diyeti kötü kolesterol seviyesini düşürerek iyi kolesterolün artışını sağlar. Bu da direkt kalp sağlığını olumlu etkileyerek kolesterol hastalığı ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltır.

Yukarıda açıklamasını ve yararlarını saydığımız if diyetini uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Uzun süren açlık sürelerinde sağlık problemleriniz baş gösterirse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Özellikle hamileler, kronik rahatsızlığı olanlar ve kan şekeri dengesiz olan kişilere önerilmemektedir. Bu beslenme şekli kişiden kişiye farklılık göstermekte ve esnetilebilmektedir. Bunun için eğer bu beslenme şeklini uygulamak istiyorsanız diyetisyeninize başvurarak ondan tavsiye almanız en doğrusu olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız...